Bolivia 2019

Bolivia 2019

Rejsebeskrivelse af tur til Bolivia.

En rejsebeskrivelse for turen til Bolivia.
Hoved formålet med denne rejse er Sommerfugle, insekter, natur, bygninger, mennesker og øvrige oplevelser

Caranavi byen i Bolivia

RejsebeskrivelsePosted by Frank Aalestrup 09 Jan, 2019 03:35:45

Caranavi en by i Bolivia.

Hvor skal jeg starte og hvor slutter jeg. Jeg har jo allerede skrevet lidt om byen, men der kan siges meget mere og faktisk mere og mere for hver gang jeg går en tur igennem byen. Det er som om, at jeg ser mere og mere for hver gang og ikke bare huse og veje, men også menneskerne.


Caranavi en by fyldt med mennesker. I området incl. Byen lever der et sted imellem 22.000 til 25.000 mennesker. Mennesker som er totalt fremmede for mig i deres kultur og i deres væsen. Er disse indianere uoplyste fordi de lever som de gør eller er de blot ekstremt fattige. Jeg tror at det er en mellemting for det er tegn på, at de kan få alle de oplysninger de ønsker, så adgang til oplysningerne er fin,men de lever stadig meget fattigt. Det er svært at få styr på for man kan være fattig på mange måder. Nu skal du huske at jeg ikke har undersøgt alt, så langt fra. Det jeg skriver er mine betragtninger og de kan være opfattet helt forkert, måske vi de ikke engang kunne genkende dem selv i det jeg skriver, men det er sådan jeg ser på dem her kun en lille uge efter ankomst.


Uoplyste fordi den måde de driver deres forretning på ikke virker hensigt messing, ja igen set med Europæiske øjne. Uoplyste med hensyn til hygiejne for den del der drejer sig om maden. Den personlige hygiejne virker OK, men det er svært at vurder. De er ikke beskidte om end deres påklædning ser nedslidt ud, ja det er ikke alle der ser mange som går i pænt tøj, så der er også her forskel. Det er dog en tildens til at jeg bemærker de fattigklædte i forhold til de som går normalt klædt.

X

Jeg vil godt dvæle lidt om det uoplyste ved eks. Byggeri. Det er hvad jeg vil kalde et massivt byggesjusk. Med dårlig udført håndværk ved ikke færdig gjorte bygninger. I kan se det på nogle af billederne. Alt virker hjemmelavet selv EL installationer som nærmest hænger ud af vægen eller ned fra loftet. Dåser til at afslutte el-installationen kendes slet ikke eller måske men så bruges de ihvertfald ikke.. Igen her uoplyst for ved de da ikke hvor farlig EL det kan være?


De åbne huse og jeg mener åben. Facaden er lukket ja, men resten står tit helt åben. Det har selvfølgelig noget med temperaturen at gøre, for hvis det koldeste de oplever er nat temperature ned til 15-16˚C Så er tag kun til at tage regn og ikke til at holde temperaturen. Men trods det, hvis de nu fuld isolerer deres huse væg gulv og loft samt monterer termoruder, så ville de være i stand til at sænke temperaturen til eks. 25˚c året rundt. Måske er det igen er det at jeg kommer med mit tankesæt, at jeg tænker sådan. Det kan være deres løsning fungerer rigtig godt for dem.Deres huse er bygget op om et sæt beton søjler, de huse i flere etager. Et plans huse er bygget på jorden jeg kan ikke se nogen sokkel, så jeg tror at de har lidt klipper under som kan fastholde husets mure, men mange af dem har store revner hvilke tyder på at fundamentet ikke er solidt nok. De gamle huser er af en soltørret ler sten, mens de nye huse er bygget af en brændt sten. Sten typen ses også på billederne.

X

Stenen murers op imellem beton søjlerne og hvis man ønsker en ny etage, så forhøjer man søjlerne og støber et nyt dæk, hvorefter man igen mure op imellem. Det er ret simpelt byggeri. Overfladevand løber bare ud på gaden, mens kloak vand løber i en ... formentlig kloak for jeg har kun få steder kunne lugte kloak vand i grøfter, Men se billederne.

X

Herunder på billederne ser vi overflade vand under og efter et regnvejr. Det regnede kraftig efter Danske forhold, men det er muligt det her kun var middel til svagt regn, men det samlede trods alt en del vand i gaden. Jeg har fulgt det fra Hotellet og ned igennem byen helt ned til floden. Som i dag svulmer voldsomt op. En lokal forsøgte at forklare mig noget og hvis jeg forstod hende korrekt, så forsøgte hun at fortælle mig at floden normal har to forløb, men når det regner så bliver det til en stor flod.


Nå men spiser man så godt her i Caranavi, tja det er som ikke så tosset. Det er ikke gourmetmad som en gulerod stegt i honning serveret på en overdimensioneret tallerken med et plet af et eller andet hjemmelavet. Nej det er som vi laver maden derhjemme god og rigeligt uden for meget pynt. Jeg vil herunder vise et par forskellige menuer som jeg har fået serveret.

Prisen for maden der er altså svær at hisse sig op over. Jeg fik pizza og nej en Pizza her er ikke som i Danmark jo formen er den samme, men indholdet er noget forskelligt. Tomatsovs hmm, den fandt jeg ikke, men der kom en flaske ketchup på broderet. Pizzaen flød i ost, jeg havde tænkt mig en med kylling, men de havde ikke mere kylling, så det blev en med oksekød... Det var svært at finde kødet, måske var den sunket ned i osten... Hvorom det end forholder sig, så smagte den faktisk godt. Pris 30 BS (vi kalder dem bananer) svarende til lidt under 30 Kr. En dyr middag på disse kanter, da man kan få almindelig mad til en pris som ligger imellem 5-30 kr. Og det er endda med forret typisk suppe. Forleden stod menuen på nudel suppe, ris med kød og grønsager og en Blå gele dessert, altså 3 retter for 10 BOB pr person. Og det incl. Drikkevare som var en saftdrik. Deres saftdrikke er normal ret velsmagende. Jeg har i hvert tilfælde ikke oplevet noget jeg ikke kunne lide endnu.

Bolivia valuta hedder Boliviano eller forkortet til BOB = 94 kr pr. 100 BOB


Hvad oplever man ellers i gade billedet, jo pludselig kommer den en lille flok kvæg gående midte inde i byen. De står stille længe før de igen fortsætter. Det sker også at en lille flok heste kommer langsomt forbi mens de går og græsser i vejkanten. Det er dog hunden der er det mest overskyggende dyr i gadebilledet. Der er hunde over alt og det virker, som om at det er ok. Nogle hunde ejes eller så har de bare taget ophold der hvor de får noget at spise. De hunde som ikke har et fast tilholdssted flakker rundt og tigger sig til føde. Mange hunde står ude på vejen og tigger, mens de modige af dem kommer helt op på fortorvet. Der hvor vi typisk sidder og spiser fordi her er køligst. De tigger stille ved at se på dig, mens de omhyggelig holder øje med omgivelserne for pludselig kommer en vandstråle inde fra restauranten eller butikken og hunden fortrækker skyndsomt, men vender hurtig tilbage.

Blandt hunde er det ingen forskel om man er kortbenede eller har under bid lange eller korte ører og farven et totalt ligegyldig. Når en tæve er i løbetid så har nu en flok han dyr efter sig og den der kommer først ... stor lille tynd eller tyk.. hvalpe afspejles.I morgen skal jeg se om jeg kan finde en skrædder som kan sy mine flækket bukser. Jeg ved at jeg kan finde en for her finder man alle servicer. Det eneste jeg skal finde er skrædder gaden. Jeg nævnte tidligere at gaderne er opdelt i services. Dyrehandel i dyrehandel området/gaden Mekaniker, skrædder, Grønthandel, Tøj, apotek, advokater, tandlæger og så videre og så videre. Den eneste branche jeg har set blandet er banker. I øvrigt er banker fyldt med vagter, selvfølgelig bevæbnet.

Jeg kan nævne at jeg var inde for at få lavet et taletidskort hos et teleselskab EnTel. Det første man møder der er en vagt. Jeg mener dog ikke, at han var bevæbnet.

Man kommer ind og sætter sig på en stolerække som er opsat lige midt i lokalet, som i øvrigt ikke er særlig stort, så fra stolen til skranken er der knap 1 meter.

Når det er ens tur, sætter man sig foran den medarbejder der er fri. De forstår ingen engelsk overhoved. Men heldigvis har jeg vores rejseleder med og han forklare EnTel medarbejderen at vi ønsker et taletidskort. Så starter cirkuset. Pas..... Ja vi ønsker et simkort til en Android det er mini sim. EnTel medarbejderen udfylder et dokument med pas nummer og navn etc. Det bliver 10 Bob, men man kan ikke betale her, man skal op til kassen, hvor der også er kø. Efter ikke så lang tid er det min tur ved kassen og jeg får betalt de 10 BOB, stempel stempel et dokument og en kvittering som damen ved skranken skal bruge for, at hun kan sende mig på næste udflugt. Vel tilbage efter betaling af kortet skal jeg fortælle at jeg ønsker 20 bob taletid og 2000Mb data til 50 Bob. Det udløser et nyt dokument, som jeg så bringer med til tilbage til kassen og betale. Stempel stempel og med et nyt dokument i hånden er jeg tilbage til skranken hvor jeg, så på forhånd havde stillet min mobil over på Spansk, så hun kunne finde rundt i menuen på telefonen. EnTel medarbejderen stiller alle parametrene på mobilen så det er muligt at ringe og modtage data.

Men trods vejledning havde jeg ligegodt misforstået noget. For det viste sig ved første SMS at det ikke virkede og det var underlig for vi havde tester vores mobil, vi kunne ringe op og modtage et opkald og vi kunne gå på nettet, neden nu ville den ikke sende en simpel SMS. Jeg må ikke på dette sim kort ringe til udlandet og jeg må ikke sende SMS til udlandet... nå?

Men ok, vi har andre metoder til at foretage kommunikation på via internettet. Men lige godt...

  • Comments(1)//bolivia.fdaa.dk/#post8